Музеї, бібліотеки та театри

Музеї, бібліотеки та театри
 
  • Загальні характеристики

    Контроль температури та вологості повітря відіграє фундаментальну роль у музеях та, в цілому, там, де зберігаються дорогоцінні предмети, витвори мистецтва та дерев'яні предмети загалом.
     

    Забезпечення належного рівня відносної вологості фактично означає:

    • Гарантування більш тривалого збереження творів мистецтва;
    • Запобігання деформації полотна та пергаментів через зміни вологості повітря;
    • Збереження дерев'яних предметів, включаючи паркет, які мають тріщини, якщо повітря занадто сухе;
    • Краще збереження книг, уникаючи зневоднення та розтріскування паперу та клею;
    • Гарантування комфорту та добробуту для відвідувачів, глядачів та художників, уникнення проблем зі здоров’ям через сухе повітря.
       

    Картина, як правило, складається з дерев'яних підрамників, рами та полотна (або дерев’яної панелі), на які наноситься фарба: це все гігроскопічні матеріали, які розширюються або стискаються, коли навколишнє повітря зазнає змін відносної вологості. Результатом може бути утворення тріщин на фарбі з можливим відривом від опорної основи та непоправним пошкодженням твору мистецтва.
     

    З тієї ж причини всі дерев'яні предмети страждають від зміни вологості. Зокрема, надмірно низька вологість може спричинити тріщини, які впливають на якість та безпеку збереження: будь то предмети, або дерев'яні покриття стін або підлоги (паркет).
     

    Цей же принцип застосовується і до збереження книг у бібліотеках та архівах. Папір, що використовується для сторінок та обкладинок, також є гігроскопічною, тобто вона виділяє або поглинає вологу відповідно до вологості навколишнього середовища, а отже, має тенденцію до стискання або розширення. Зокрема, низькі значення відносної вологості можуть призвести до зневоднення та тріщин паперу та клею. Щоб забезпечити оптимальне збереження книг, температуру навколишнього середовища слід підтримувати в межах 18-20 ° C, а відносна вологість повинна бути 60-65%.
     

    Відносна вологість також впливає на особистий комфорт. Взимку система опалення в будівлі підвищує температуру повітря і, як наслідок, знижує відносну вологість навіть до 20%, що сприймається як сухе повітря. В результаті мешканці відчувають сухість шкіри на руках і потріскані губи. Окрім цих неприємних відчуттів, є і негативні наслідки для здоров’я. Дихальна система людини насправді чутлива до сухого повітря: слизова оболонка носа та горла пересихає, роблячи нас більш вразливими до зараження типовими зимовими хворобами.
     

    Контроль відносної вологості має значні наслідки для здоров'я та комфорту відвідувачів та персоналу музеїв та бібліотек. У театрах ефекти включають не лише здоров’я та комфорт глядачів та збереження дерев’яних меблів, а й виступи художників та музичних інструментів.
     

    CAREL пропонує широкий асортимент зволожувачів та контролерів, ідеально підходящих для підтримки правильного рівня температури та вологості в музеях, бібліотеках чи архівах, а також престижних будинках, де потрібно зберігати твори мистецтва. Асортимент включає точні та надійні зволожувачі пари, а також адіабатичні зволожувачі, які не тільки забезпечують високу продуктивність та дуже низьке споживання енергії, але можуть одночасно зволожувати та охолоджувати повітря.

  • Переваги

    CAREL пропонує широкий асортимент зволожувачів та контролерів, для підтримання необхідного рівня температури та вологості в музеях, бібліотеках, архівах та театрах, а також престижних будинках, де потрібно зберігати твори мистецтва.
     

    • Випарне охолодження: адіабатичні зволожувачі зволожують та охолоджують навколишнє середовище, зменшуючи споживання енергії до 30%;
    • Економія: можливість використання газового палива замість електроенергії приносить економію до 70%, також завдяки енергоефективності 94–96%, найвищій на ринку.
    • Естетика: CAREL пропонує рішення з дуже низьким візуальним впливом для ідеальної інтеграції в престижні середовища;
    • Мінімальне технічне обслуговування: комбінація із системою очищення води з зворотним осмосом усуває необхідність простою агрегату для періодичного технічного обслуговування.